Faircoin, conceptes fonamentals

Faircoin és una criptomoneda important per a Komun. Representa l'oportunitat de construir un sistema econòmic fora de l'òrbita capitalista i dels seus mecanismes de control i opressió. Per això l'utilitzem i construïm eines perquè molta gent pugui beneficiar-se d'una economia més justa, ètica i solidària.

Faircoin és una moneda virtual, creada mitjançant una modificació de l'algoritme del Bitcoin de manera que no necessita una immensa energia per a ser creada ni per a mantenir la xarxa; de fet, FairCoin amb el seu algoritme "Prova de Cooperació" és probablement una de les monedes virtuals més ecològiques que existeixen. La creació d'aquesta moneda s'ha realitzat mitjançat un procés totalment transparent i matemàticament precís. Actualment (per consens de la comunitat) s'han deixat d'emetre noves monedes i només hi haurà en circulació uns 53.000.000 de Faircoins. Faircoin és totalment segura, infalsificable i incorruptible. Fàcil de guardar i protegir, pràcticament imperdible. I, el que és més important, totalment incontrolable per qualsevol Estat o sistema financer, només els mateixos usuaris poden controlar-la.

Faircoin s'aconsegueix com qualsevol altra moneda, a canvi de béns o serveis. Les comunitats que utilitzen Faircoin continuen treballant en la creació d'eines i sistemes al servei de la gent, el cooperativisme, el comerç ètic i les comunitats autogestionades. L'objectiu és substituir amb tots els avantatges a les monedes "oficials" i esquivar qualsevol control sobre la vida i l'economia de les persones.

Naturalment, per crear una comunitat forta, fa falta atendre les diferents necessitats de les persones que en formem part. No tothom està preparat o té l'oportunitat d'eliminar totalment els diners controlats per l'Estat. Faircoop sempre ha volgut oferir l'oportunitat de poder canviar a Euros els Faircoins dels comerciants que donen suport a l'ús de Faircoin però encara necessiten transformar-los a aquesta moneda. La comunitat de Faircoop s'esforça a aconseguir la liquiditat en Euros per a complir aquest compromís. Al mateix temps, tant Faircoop com Komun.org construïm eines que faciliten l'economia circular i el finançament de projectes ètics que, a la vegada, potencien encara més l'ús de Faircoin i les relacions econòmiques solidàries, cooperatives, autogestionades i ètiques.

El preu del Faircoin el decideix la comunitat, de manera assembleària. El preu assembleari del Faircoin és el que s'utilitza en totes les relacions econòmiques dins de les comunitats que l'utilitzen. D'aquesta manera, a més de moneda també és un medi ideal per a mantenir una reserva de valor. Davant les maniobres dels Estats i les seves monedes oficials, devaluacions, "corralitos", bloquejos i embargaments de comptes bancaris; inclús si la moneda oficial d'un Estat s'ensorra o fan que s'ensorri... Faircoin manté el seu valor gràcies al fet que la comunitat que la sosté li atorga credibilitat i estabilitat. És l'ús, cada vegada major, el que dóna sentit a una moneda. És la comunitat la que dóna suport a la moneda, la gent que produeix, intercanvia, ofereix serveis i utilitza la moneda. També la gent que l'estalvia per cobrir necessitats futures en una creixent i pujant comunitat.

Faircoin és una moneda lliure

Com que no desitgem exercir cap control sobre l'economia de les persones, la moneda també és lliure, no fiscalitzada ni controlada per ningú. Si bé la comunitat al voltant de Faircoin estableix un valor assembleari fix que, en cap cas, disminueix una vegada establert, la moneda en si pot comprar-se i vendre's lliurement. Això significa que sempre existiran mercats fora de la comunitat que podran utilitzar-la com objecte de compravenda especulativa. Existeixen mercats de criptomonedes on és possible trobar Faircoin a preus per sota o per damunt del preu consensuat per la comunitat. Komun.org sempre utilitza el preu consensuat per la comunitat. És l'únic que realment ens interessa.

¿Com aconseguir FairCoin?

Amb FairCoin tu ets el teu propi banc. Ningú més que tu tindrà cap control sobre els teus diners. Com que es tracta d'una moneda electrònica necessites una aplicació que anomenem "moneder" o "wallet" per disposar d'ella i utilitzar-la. Obtenir i fer servir el teu propi moneder és extremadament fàcil.

Aquest breu tutorial mostra els conceptes bàsics sobre moneders Faircoin, incloent-hi l'opció de fer-te un moneder de paper si no utilitzaràs els teus FairCoins de manera immediata. Naturalment, també pots utilitzar el servei FairSaving.

Tenint clar el que és un simple moneder FairCoin ja pots obtenir les teves primeres monedes a getFairCoin o bé oferir productes i serveis a canvi de FairCoins. Disposes d'un mapa de llocs que accepten FairCoin al qual et pots apuntar. O crear una botiga en línia gratuïtament per comptar amb un aparador obert al món.

També pots obtenir Faircoins a la plataforma Kolabora, creada per Komun. D'aquesta manera produeixes un doble benefici. Per una banda aconsegueixes els teus Faircoins al preu consensuat per la comunitat, el qual ja de per si és una manera de participar de l'economia circular. I per l'altra, contribueixes a finançar projectes solidaris i útils, participant de la construcció del bé comú. Per exemple, ara mateix pots ajudar a Komun perquè continuï desenvolupant eines al servei de la comunitat.

Simplement prement el botó "Col·labora ara", tindràs l'opció de comprar Faircoins mitjançant transferència bancaria o criptomonedes (Bitcoin, Litecoin, Ethereum). Posant la direcció del teu moneder rebràs l'equivalent en Faircoins.

Ben aviat trobaràs a Kolabora molts altres projectes als quals val la pena donar suport.

MONEDERS FAIRCOIN

Per dispositius mòbils.

Android Wallet: te'l pots descarregar des de l'aplicació Google Play Store o en aquest repositori oficial (necessitarà que configuris el teu mòbil per permetre instal·lar aplicacions de fonts desconegudes, o sigui, les que no provenen de la botiga de Google). Electrum per a Android: descarrega'l al nostre repositori oficial. Apunta amb molt de compte les 12 paraules que es mostren en fer la instal·lació; serveixen per a regenerar el moneder en cas de pèrdua. iOS Wallet: encara no disponible.

Moneders web (no necessiten instal·lació)

Pots obtenir un moneder en línia registrant una nova conta básica a Bank of the Commons. És senzill i no necessita més que el teu correu electrònic i una contrasenya. Aquí tens un tutorial bàsic del moneder BotC.

Per ordinador

Electrum per a FairCoin, es pot descarregar AQUÍ (tria el que correspongui al teu sistema operatiu). Electrum per a FairCoin és un moneder segur i fàcil per a Windows, Mac, Linux i Android.

Faircoin Core (Full Node Wallet). Descarrega'l del repositori. Escull el teu sistema operatiu: (Windows, Linux, Mac o Raspberry Pi) i no t'oblidis de guardar la còpia de seguretat (wallet.dat) fora del teu ordinador. Després de la instal·lació pot tardar una estona a sincronitzar-se amb la cadena de blocs o blockchain. No facis transferències fins que s'hagi completat aquest procés. Tots els moneders oficials són de codi obert (opensource).

Còpia de seguretat

És molt important tenir una còpia de seguretat de les claus privades del teu moneder. La còpia de seguretat es fa buscant al menú del moneder "seguretat" i l'opció de "còpia de seguretat". Una vegada feta s'ha de guardar fora del dispositiu en el qual està instal·lat el moneder. Així, en cas que s'espatlli o es perdi el dispositiu sempre es pot recuperar una instal·lació nova utilitzant la còpia de seguretat. L'arxiu generat com a còpia de seguretat va xifrat amb una contrasenya. És fonamental que no oblidis aquesta contrasenya. Llegeix informació sobre contrasenyes segures. També és convenient que utilitzis algun gestor de contrasenyes com Keepax o Clipperz.

En el cas dels moneders Electrum el sistema per a recuperar-los consisteix en una llista de 12 o més paraules que hauràs de guardar en un lloc segur.

Per a regenerar un moneder després d'instal·lar-lo de nou o traslladar-lo a un altre dispositiu només és necessari buscar l'opció de regenerar a partir d'una còpia de seguretat. En el cas de FairCoin Core, substituir l'arxiu wallet.dat a la carpeta de l'instal·lació (.faircoin2). Els moneders Electrum es regeneren escrivint les 12 paraules de seguretat anomenades llavor.

Des dels nodes locals o contactant a través dels grups de Telegram tindràs tota l'ajuda que necessitis i molta gent disposada a resoldre qualsevol dubte que se't presenti.